DEZYNSEKCJA
Tępienie owadów sanitarnych i magazynowych (np. karaczany, muchy, mrówki, osy, pchły, pluskwy, obrzeżki).
Najczęściej występujące insekty w zakładach spożywczych:
Mucha domowa (Musca domestica) – w pomieszczeniach zamkniętych, w temperaturze pokojowej, może się rozmnażać przez cały rok.
Prusak (Blattella germanica) – owady te „decydując” o wyborze kryjówki stosują zasady prostej demokracji: każdy z owadów ma jednakowy wpływ na los całej grupy.
Komary - to najbardziej zabójcze owady na Ziemi za sprawą przenoszonych wirusów (np. wirus Zachodniego Nilu wywołujący groźną gorączkę) oraz pasożyty wywołujące malarię. W Polsce żyje 47 gatunków komarów, ale atakują nas tylko dwa z nich: komar brzęczący i widliszek.
Stosowane metody zwalczania szkodników:
- gazowanie
- opryskiwanie
- żelowanie
- lampy insektobójcze
- detektory
- dezynsekcja termiczna
Dezynsekcja magazynów
W celu wyeliminowania szkodliwych owadów z obiektu, należy udostępnić wszystkie pomieszczenia. Należy usunąć braki budowlane, uniemożliwiając owadom przedostanie się do pomieszczeń. Usunąć resztki żywności, umyć podłogę i umożliwić dostęp do ścian i powierzchni poddanych dezynsekcji. Należy zabezpieczyć lub usunąć wszelką żywność.
Urządzenia stosowane do produkcji należy szczelnie przykryć folią, a po zakończonym zabiegu dokładnie umyć. Na czas dezynsekcji pomieszczenia muszą być zamknięte. W dezynsekowanym obiekcie nie mogą przebywać ludzie, zwierzęta oraz rośliny domowe.
W przypadku wykonywania dezynsekcji metodą mgławienia termicznego należy uszczelnić wszystkie otwory wentylacyjne oraz wyłączyć system przeciwpożarowy.
Zasady bezpiecznej dezynsekcji
Dezynsekcja firmy, podobnie jak każdego innego miejsca, musi być przeprowadzana w obszarze wolnym od sprzętów elektronicznych podłączonych do gniazdka.
Na czas oczyszczania pomieszczenia należy wszystkie urządzenia odłączyć od kontaktów. Jeśli nie jest to sprzęt kuchenny (sztućce, blendery itp.), może pozostać w pomieszczeniu podczas dezynsekcji. Urządzenia typu lodówka, kuchenka czy mikrofalówka nie zostaną skażone, ponieważ środki chemiczne nie są stosowane wewnątrz urządzeń.
Pomieszczenia po zakończeniu działań przeciwszkodnikowych muszą zostać opuszczone na około 2 godziny. Po dezynsekcji należy wywietrzyć pomieszczenia poddane zabiegowi. Umyć okna i wszystkie inne powierzchnie wodą, zwłaszcza te które służą przygotowywaniu lub przechowywaniu pożywienia.
Dezynsekcja sklepów spożywczych lub im podobnych musi uwzględniać to, że w pomieszczeniach na pewno będzie znajdować się wiele żywności. Niestety, nie da się uniknąć użycia silnych środków chemicznych, dlatego personel sklepu ze szczególną starannością musi dokładnie wyczyścić wszystko co miało kontakt z preparatami użytymi w zabiegu dezynsekcji.
Do czyszczenia po dezynsekcji nie potrzeba żadnych nadzwyczajnych preparatów. Wystarczą detergenty powszechnie dostępne w sklepach.
Dokładne wymycie wszystkiego, co znajdowało się w pomieszczeniu gwarantuje bezpieczeństwo dalszego użytkowania – wolnego od szkodników.
Dezynsekcja Warszawa i w całej Polsce
Pracujemy w całej Polsce. Kompleksowe usługi z zakresu dezynsekcja prowadzimy m.in. w: Warszawa, Łódź, Kraków, Wrocław, Legnica, Lubsko, Siedlce, Lublin, Toruń, Gdańsk, Gdynia, Płock, Płońsk, Olsztyn, Rzeszów, Katowice, Poznań, Bydgoszcz, Szczecin, Białystok, Kielce, Częstochowa, Gliwice, Radom, Bielsko-Biała, Opole.
Tagi: dezynsekcja Warszawa, dezynsekcja magazynów, dezynsekcja prusaki Warszawa, zwalczanie szkodników Warszawa.
Dlaczego my?
Jesteśmy ekspertem w branży usług DDD (dezynfekcja, dezynsekcja, deratyzacja), eco Pest Control - ochrona przed szkodnikami. Od 1981 roku utrzymujemy pozycję lidera na rynku, specjalizując się we wszystkim co dotyczy szkodników i ochrony przed nimi. Obsługujemy zarówno klientów indywidualnych jak również firmy.
Podejmujemy działania zarówno prewencyjne, polegające na zabezpieczeniu obiektów przed inwazją szkodników i monitorowaniu ich obecności, jak również czynności interwencyjne takie jak dezynfekcja, dezynsekcja lub deratyzacja.
W ciągu ponad 35 lat działalności przekonaliśmy się, że zapobieganie jest tańszą i bezpieczniejszą metodą niż zwalczanie szkodników. Dlatego też nasze usługi oferujemy zarówno tym, którzy już mają problemy ze szkodnikami, jak i tym, którzy tych problemów mieć nie chcą.
Działamy na terenie całego kraju. Jako prekursor wdrożyliśmy profesjonalny system ochrony przed szkodnikami w wielu znanych firmach w Polsce i za granicą.
Zapewniamy:
→ pełen profesjonalizm
→ stosowanie najlepszych środków
→ trwałe rozwiązanie problemu
→ indywidualne podejście do każdego klienta
→ konkurencyjną cenę usług
→ szkolenia dla pracowników branży spożywczej
Nasz serwis interwencyjny dojeżdża
do klienta w ciągu 24 godzin na obszarze całego kraju.
Gwarancja:
Gwarantujemy, że podczas wykonywania zabiegów, żadna powierzchnia poddana działaniu środków nie zostanie zniszczona,
a stosowane preparaty nie stwarzają bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia i życia pracowników. Posiadamy polisę ubezpieczeniową wartości 500 000 PLN.
Wykonując usługi pamiętamy o środowisku, dlatego też
z najwyższą ostrożnością stosujemy pestycydy. Używamy feromony, detektory szkodników, inhibitory rozmnażania, bariery fizyczne oraz dbamy o higienę i odpowiednie warunki sanitarne budynków, aby wyeliminować każdą zaistniałą plagę szkodników.
Kontakt
Dalmyt Sp. z o.o.
ul. 1 Sierpnia 40/45
Warszawa 02-134
NIP: 522-27-61-535
tel. (22) 55 007 55
kom. 600 333 704
E-mail: dalmyt@dalmyt.com.pl